2022 vs 2023 - návratnosť investície pri nových cenách elektrickej energie

02.02.2023

Výdavky na energie vždy ukrajujú značnú časť z ročných rozpočtov firiem. Hľadáme riešenia, ako ich znížiť a minimalizovať ich zbytočný rast. V čase nestability a vysokých cien je tlak na úsporu ešte vyšší.

Back to the list

Ak investovať do svojej firmy, tak rozhodne rozumne. A šetriť netreba. Najmä v tom, čo sa používa denne. Investícia do nových priemyselných svietidiel je z tých, ktoré sa napriek prvotne vyšším nákladom, vrátia čoskoro. A dlhodobo bude vaše účty za energie držať na nízkych číslach. Najlepšie vidno úsporu vždy v grafe, a preto si rovno uveďme príklad:


V prvom grafe uvádzame úsporu financií pri priemerných cenách za energie, aké boli v roku 2022.

 


V druhom grafe sme vypočítali úsporu financií pri súčasných neregulovaných cenách za elektrickú energiu 2023.




Nové priemyselné svietidlá mesačne firme ušetria za elektrickú energiu viac ako 2200 eur.

 

Výdavky na energie vždy ukrajujú značnú časť z ročných rozpočtov firiem. Hľadáme riešenia, ako ich znížiť a minimalizovať ich zbytočný rast. V čase nestability a vysokých cien je tlak na úsporu ešte vyšší.

 

Väčšinu podnikateľskej sféry zaskočili zálohové platby, ktoré firmám dávajú zabrať.

 

Naši spokojní zákazníci tvrdia: Táto investícia bola oveľa lepšia ako investícia do kryptomeny.

 

Znie to nadnesene? Vôbec nie. A sú vôbec tieto veci porovnateľné? V podstate áno. Ukážme si to na konkrétnej podkladovej štúdii, ktorá je vysvetlením úvodných grafov.

 

Vo vybranej firme sme vymenili bežné osvetlenie za naše svietidlá. Prvotná investícia do výmeny svietidiel, vrátane energií, sa síce podpísala na nákladoch 11 803 eur. Práve táto investícia sa môže javiť ako vysoká. Ale všimnite si, ako to vyzeralo po niekoľkých mesiacoch.

 

V nasledujúcom období sa investícia rýchlo vrátila – už do 5 mesiacov.

 

Ak budeme uvažovať v minuloročných cenách, návratnosť vychádzala do 1,8 roka.

 

Ako sme postupovali:

Firma pôvodne používala 400 – 450 W žiarovky. Nahradili sme ich a do firemných priestorov sme nainštalovali 48 nových priemyselných svietidiel. Výkon 150 W zabezpečuje perfektné svetelné podmienky a zvyšuje komfort pri práci. LED svietidlá firma využíva 22 dní v mesiaci, každý deň približne 10 hodín.

 


Vypracujeme pre vás komplexný projekt osvetlenia vo vašej firme a prepočítame úsporu energie aj s návratnosťou investície.

Write us

Become our next satisfied customer. We are inviting you for cup of coffee in order to agree on further cooperation.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.